tiistai 17. tammikuuta 2012

Tallinnan julkinen sairaanhoito

Olin matkalla Tallinnaan, kun selkäni sanoi sopimuksen irti ja lääkäriin oli päästävä.
Menin Tallinnan keskustassa sijaitsevalle julkiselle tapaturma- ja päivystys asemalle. Menin ensimmäiselle tiskille ilmoittautumaan, kuten Suomessakin on tapana. Tiskin toisella puolella oleva henkilö ei ollut kiinnostunut vaivoistani, vaan halusi rahaa.. Poliklinikka maksun 3,20 euroa. Maksoin maksun ja henkilö ohjasi minut toiselle tiskille, jossa piti aivan ensimmäisenä näyttää kuitti maksetusta maksusta, ja vasta tämän jälkeen sain kertoa miksi olin sinne tullut. Suomea minun kanssa ei puhuttu, vaan hoidimme keskustelun englanniksi.. (Siellä on töissä yksi lääkäri, joka puhuu suomea, ei vaan ollut paikalla silloin.)

Potilaat luokitellaan kolmeen väriin: punainen (pääsee heti vastaanotolle), keltainen (odotusaika max. 30min) ja vihreä (odotusaika voi olla 2-4 h). Minut luokiteltiin vihreäksi, joten varauduin odottamaan pitkään.....

Odotustila oli siisti, ja onnekseni jonoa ei ollut, ainoastaan yksi potilas ennen minua. Konsultaation jälkeen minut ohjattiin röntgeniin, jonne jonotetaan vuoronumerolla. Täälläkin oli vain yksi numero ennen minua. Röntgenin jälkeen menin takaisin odotustilaan, josta lääkäri pyysi minut pian sisälle. Röntgen kuvissa ei ollut mitään poikkeavaa. Sain hoito- ja lääkitysohjeen, sekä heti 1000mg Paracetamol- ja jonkun muun kipulääkepillerin. Pääsin lähtemään pois.

Lepoa määrättiin 2-3päivää, jos ei viikossa ohi, niin suoraan fysioterapiaan, josta olisin saanut myös sairausloma-todistuksen. Siellä siis kirjoitetaan saikku jälkikäteen.

Sain mielestäni oikein hyvää palvelua, yllättävän nopeasti ja ennen kaikkea edullisesti. Tämän takia kannattaa olla Eurooppalainen sairaanhoito-kortti, jonka saa ilmaiseksi tilattua KELA:n sivuilta.

Tässä vielä tapahtumien kulku (käy ilmi lääkärintodistuksesta ja laskusta) :

klo 12.25 Poliklinikka maksu suoritettu
klo 12.30 Ilmoittautuminen
klo 12.37 Lääkärin vastaanotto
klo 13.04 Röntgen
klo 13.34 Lääkärin vastaanottu
klo 13.40 Sain lääkkeet
klo 13.41 Pääsin ulos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti